Vandaag
Beslag
De Voorsteven en de Achtersteven worden voorzien van een metalen strip. Ik maakt dit Beslag van 6 mm breed koper van 0.5 mm dikte.
Op de Krop en op de Achterplecht zit aan het einde van de strip een stukje smeedwerk. Kijk maar eens op foto 1. Een sierlijk stukje op het scheepje. De strips op beide Stevens lopen tot de waterlijn. De waterlijn is te zien op de onderste doorsnede op de grote tekening. Om de 15 mm komt een klein spijkertje om de strip vast te zetten in het hout. Het Beslag op de Voorsteven wordt voorzien van een oogbout. Deze wordt doorgeboord door de bovenste Vrang in het Voorschip. Foto 2 laat deze oogbout op de grote tekening zien. Foto 5 laat de start van het maken van het Stevenbeslag zien. Eerst het stripje een stukje inknippen en de twee stukjes iets uit elkaar buigen. In ieder uiteinde moet een gaatje van 1 mm worden geboord. Daarna, te beginnen aan de bovenzijde, de strip strak langs de Steven buigen. De strip op lengte maken en om de 15 mm een gaatje van 1 mm in de strip boren. Op foto 6 ziet u beide Stevens liggen. Gereed om gemonteerd te worden. Maar eerst het andere Beslag.

Bij een Kubboot, geroeid door Klampriemen, horen ook Roeidollen.
Op foto 3 ziet u het voorbeeld van zo’n Roeidol. De grondplaat is 18 mm lang en valt over de gehele breedte van de houten Klamp. Van koper, van messing, van blik. Het maakt niet uit van welk materiaal dit wordt gemaakt. De aanbevolen dikte is 0.5 mm. De metalen pin is gemaakt van een spijker van 2 mm dik. Deze is 10 mm hoog. Is ietsje verjongd en iets gebogen, net boven het midden. Hier is een spijker van 2 mm gebruikt. Aan de onderzijde van het plaatje is de spijker vast gesoldeerd. Bij het monteren moet u dan met een wat grotere boor een kuiltje boren op de plaats waar de Roeidol komt. De Roeidol wordt vastgezet met 4 spijkertjes. Eerst voorboren!
kub-beslag001016.jpg kub-beslag001014.jpg kub-beslag001012.jpg kub-beslag001010.jpg kub-beslag001008.jpg kub-beslag001006.jpg kub-beslag001004.jpg
kub-beslag001001.jpg